Obsesia românilor pentru imobiliare se vede la credite: achizițiile de case și locuințe, în cifre
Românii sunt ahtiați după proprietăți. În timp ce tot occidentul stă în chirie, majoritatea conaționalilor noștri se ancorează în credite pe 30 de ani, iar cifrele sunt mai îngrijorătoare ca niciodată, indiferent dacă vezi sau nu o bulă imobiliară pe meleaguri mioritice.
BRD, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața financiar-bancară din România și-a publicat de curând rezultatele financiare pe primul trimestru din 2022. Cu această ocazie, putem obține și o imagine clară legată de obiceiurile de îndatorare ale românilor într-o perioadă de scumpiri masive și incertitudine. Fără să mai șocheze pe nimeni, românii sunt dependenți în continuare de credite și nu se pot abține să nu se ancoreze în rate pe 25 – 30 de ani.
Credite noi, mai multe ca niciodată
Conform datelor oficiale, BRD a avut cea mai bună producție de credite către indivizi din toată activitatea sa, discutăm de +27% în dinamică anuală. Această creștere nu înseamnă nimic, dacă ai în vedere că numărul creditorilor imobiliare noi acordate s-a bucurat de o creștere de 139% din prisma dinamicii anuale.
Mai mult decât atât, profitul net a crescut cu 18% față de T1 2021, în timp ce rentabilitatea capitalului a atins un nivel ridicat de 12%. Instituția bancară s-a bucurat și de un avans puternic al creditelor acordate pe zona de business, companiilor. Discutăm de 18% în dinamică anuală, cu un plus de 30% pe segmentul de IMM-uri și 13% în cazul companiilor mari.
Interesant este și progresul pe zona de depozite. Acesta nu este mare, dar a înregistrat o creștere îmbucurătoare. ”Depozitele clienților au atins 53,3 miliarde RON, mai mari cu 3,8% față de anul trecut. Avansul depozitelor retail (3,4% an/an) a beneficiat de intrări mai mari în conturile la vedere ale persoanelor fizice și de contribuția importantă a resurselor companiilor foarte mici (+16,5% an/an). Creșterea depozitelor companiilor (+4,8% an/an) s-a bazat pe un avans de două cifre al depozitelor IMM (+14,2% an/an).”, conform comunicatului remis de BRD.